Doe mee met het NK Tegelwippen: Gemeente haalt gratis tegels op

4 maanden geleden gepubliceerd

In het kader van de landelijke actie ‘NK Tegelwippen’ kunnen inwoners en bedrijven in Amstelveen hun tegels gratis laten ophalen na vervanging voor groen. Dit initiatief, dat start op maandag 25 maart en loopt tot eind oktober 2024, is een poging van de gemeente om inwoners aan te moedigen hun tuin te vergroenen.

Vergroening als antwoord op klimaatverandering

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de inspanningen van de gemeente om Amstelveen voor te bereiden op het veranderende klimaat. Door tegels te vervangen door groen, wordt bijgedragen aan de aanpassing van de stad aan de toename van neerslag en de verwachte stijging van de temperatuur.

Dit jaar neemt Amstelveen het op tegen de gemeente Gooise Meren in een poging om meer tegels per inwoner te ‘wippen’. Het doel is om beide gemeenten te vergroenen, maar Amstelveen hoopt net iets meer te bereiken.

Voordelen van vergroening

Het vervangen van tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen maakt Nederland niet alleen meer klimaatbestendig, maar ook aangenamer voor insecten en dieren, koeler op warme dagen en bovenal mooier.

Hoe werkt de tegelservice?

De gemeente biedt een gratis tegelservice aan tot en met eind oktober. Elke deelnemer die de tegels vervangt, ontvangt eenmalig een gratis plantje. Om gebruik te maken van deze service, moeten inwoners, bedrijven en organisaties zich aanmelden uiterlijk op de woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Alleen tuintegels worden opgehaald, geen ander (tuin)afval. De tegels kunnen vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag op de dichtstbijzijnde straathoek worden geplaatst.