Gratis compost voor inwoners van Amstelveen op Compostdag

4 maanden geleden gepubliceerd

De landelijke Compostdag vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 maart. Als bedankje voor het sorteren van huishoudelijk afval kunnen inwoners van Amstelveen die dag gratis compost ophalen bij de gemeentewerf. De compost is gemaakt van ingezameld groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT/E).

Compost als natuurlijke bodemverbeteraar

Compost dient als een natuurlijke bodemverbeteraar voor de tuin. Het bevordert de groei van planten op een milieuvriendelijke manier, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Dit vermindert de behoefte aan kunstmest en draagt bij aan de vermindering van het broeikaseffect. Elke ton GFT/E bespaart namelijk 90 kilo CO2-uitstoot.

Vier zakken compost per inwoner

Iedere inwoner van Amstelveen kan tot vier gratis zakken compost ophalen. Voor deze actie geldt op = op. De gemeentewerf opent zijn poorten om 8:30 uur. Het is raadzaam om tussen 10:00 en 12:00 uur te komen, omdat er dan bijna geen wachtrij is en er nog voldoende compost beschikbaar is. Bezoekers dienen een legitimatiebewijs mee te nemen. Naast compost worden er ook gratis matten met zaadjes voor veldbloemen en plastic zakken uitgedeeld voor het verzamelen van plastic en metalen verpakkingsmateriaal zoals blikjes en drinkpakken (PMD).

Afval sorteren

Voor informatie over wat er in de GFT/E container mag, kan men terecht op de website van de gemeente Amstelveen, mijnafvalwijzer.nl of de Afvalwijzer App. Deze gratis app bevat de digitale afvalkalender, allerlei handige tips en de mogelijkheid om in te stellen dat men een seintje krijgt wanneer welke container buiten moet worden gezet. Vanuit de app worden ook pushberichten verstuurd met tips of wanneer de afvalinzameling verstoord is.