Amstelveen voert Ja-sticker in voor reclamefolders

21 dagen geleden gepubliceerd

Vanaf 1 juni 2024 ontvangen inwoners van Amstelveen alleen nog reclamefolders als ze dit expliciet aangeven door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. Het doel van deze maatregel is om papierverspilling te verminderen en zo energie, water en CO2 te besparen. De gemeenteraad van Amstelveen neemt op 24 april een definitief besluit over dit voorstel.

Papierbesparing

Momenteel ontvangt meer dan 60% van de huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dit komt jaarlijks neer op ongeveer 26 kilo papier per huishouden. Met de introductie van de Ja-sticker verwacht de gemeente dat slechts 25% van de huishoudens reclamedrukwerk wil blijven ontvangen. Dit zou een totale papierbesparing van 455.000 kilo per jaar opleveren. Per inwoner betekent dit een besparing van 4,8 kilo per jaar, wat per huishouden kan oplopen tot zo’n 10 kilo per jaar.

Duurzaamheid en milieu

Wethouder Frank Berkhout, verantwoordelijk voor afval, benadrukt dat mensen tegenwoordig andere keuzes maken op het gebied van duurzaamheid en milieubescherming. Hij stelt dat het gebruik van papieren reclamefolders niet langer bij deze tendens past. Berkhout pleit ervoor dat mensen voortaan aangeven dat ze papieren folders willen blijven ontvangen, in plaats van aan te geven dat ze deze niet willen ontvangen. Hiermee wordt niet alleen bespaard op papier, inkt en plastic, maar ook op water en energie voor de productie van de folders en CO2 voor het transport ervan.

Regels stickers

Vanaf 1 juni 2024 ontvangen inwoners van Amstelveen alleen nog reclamefolders als ze een Ja-sticker op hun brievenbus hebben geplakt. De oude Nee/Ja-sticker en Nee/Nee-sticker blijven ook geldig. Huis-aan-huisbladen, zoals het Amstelveens Nieuwsblad, worden overal bezorgd, behalve bij brievenbussen met een Nee/Nee-sticker.

Verkrijgbaarheid Ja-sticker

Als de gemeenteraad op 24 april akkoord gaat met het voorstel, zijn de Ja-stickers vanaf 1 mei gratis op te halen op verschillende locaties in de gemeente, waaronder het Raadhuis, de gemeentewerf en diverse buurtcentra.