Gemeente Amstelveen stopt met deelscooters

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De gemeente Amstelveen heeft plannen om de huidige contracten met de twee aanbieders van deelscooters niet te verlengen. De overlast van verkeerd geparkeerde deelscooters weegt volgens de gemeente niet op tegen de voordelen. Als alternatief wordt er gekeken naar andere vormen van duurzaam deelvervoer, zoals elektrische fietsen.

Overlast deelscooters

De problemen rondom de deelscooters zijn bij het gemeentebestuur onder de aandacht gebracht door de gemeenteraad. Dit gebeurde onder andere door schriftelijke vragen van de partij Actief Voor Amstelveen (AVA). Maar ook de gemeente zelf ontvangt regelmatig klachten van inwoners over deelscooters die de doorgang op het trottoir belemmeren. Vooral ouderen met een rollator en inwoners in een rolstoel hebben hier last van. Daarnaast blokkeren de deelscooters op sommige plekken de toegang tot ondergrondse vuilcontainers.

Alternatieven voor deelscooters

Wethouder Herbert Raat (verkeer en vervoer, handhaving) zegt dat deelscootervervoer enkele jaren geleden een goed concept leek, maar nu is ingehaald door de tijd. De deelscooters nemen veel ruimte in de openbare ruimte in en zijn lastiger te parkeren dan bijvoorbeeld elektrische deelfietsen. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheden van deelfietsen. De wethouder is binnenkort uitgenodigd door een aanbieder van deelvervoer om te kijken welke alternatieven zij kunnen bieden. De bedoeling is in ieder geval om de huidige contracten te beëindigen.

Pilot deelvervoer

De pilot met elektrische deelscooters in Amstelveen heeft twee aanbieders: Felyx en Check. Beide partijen hebben een intentieverklaring getekend voor een periode van vijf jaar. Voor Felyx eindigt het contract in oktober 2024 en voor Check in januari 2026.